fractal

Csakraterápia

Harmadikszem csakra

Harmadikszem vagy homlokcsakra (Ajna)
Jelentése érteni, tudni.

Színe indigókék vagy ibolya.
A hatodik csakra a mennyei testhez kapcsolódik, amely segítségével képesek vagyunk kapcsolatot teremteni az univerzum spirituális lényeivel. Ehhez a csakránkhoz tartozik: szellemi energia bölcsesség tisztánlátás intellektus emlékezet szellemi akarat intuíció imagináció tanulás szellemi gyógyítás holisztikus szemlélet mindennemű érzékelés.

Az érzelmi intelligencia, spirituális tudat és belső látásunk helye. A homlok közepén, a két szemöldök között található.
Hozzárendelt testrészek az arc, szem, fül, orr, melléküregek, kisagy, központi idegrendszer, agyalapi mirigy (hipofízis).

A harmadikszem csakra az intuíció és a hatodik érzék szerve. Ez vezérli a koncentrációt és a meditatív képességeket. Harmadik szem csakra legfőbb területei intuíció felelősség önmagunkért.

A csakra diszharmonikus működés esetén tanulási nehézségeket, rémálmokat, túlzott racionalizmust, materializmust, fanatizmust, másokkal való manipulációt, pszichés zavarokat, feledékenységet, butaságot eredményez. Fizikai síkon fejfájás, migrén, rövid- és távollátás, zöld hályog formájában nyilvánul meg.

E csakra működésének a helyreállításához együttműködés, információs energia, kommunikáció, objektív megismerés, inspiráció, művészi kifejezés, őszinteség, nyitottság, függetlenség, egységérzés szükségeltetik. A harmadikszem csakra, az észlelés kapuja, itt összpontosul mindaz, amit látunk, hallunk vagy megérzünk, illetve felfogunk a láthatatlan erők birodalmából, de nincs rá ésszerű magyarázatunk. Amikor tettekre váltjuk a megérzéseket, a belső béke és a jó közérzet útját egyengetjük. Ha ez a csakra kifogástalanul közvetíti a csit, a magunk elé képzelt élet beteljesedhet. Miután látjuk, mit akarunk létrehozni, könnyű a tettek mezejére lépni. Ehhez azonban önművelésre, tudásra van szükségünk, hogy céljaink minél tisztábbak legyenek.

Illóolajai:
Atlasz-cédrus, Bazsalikom, Benzoegyanta, Boróka, Borsmenta, Citrom, Eukaliptusz, Édeskömény, Fahéj, Fekete bors, Grépfrút, Jázmin, Kakukkfű, Koriander, Levendula, Narancs, Narancslevél olaja, Orvosi zsálya, Római kamilla, Rozmaring, Rózsa, Szegfűszeg, Szerecsendió, Tömjén

radix