fractal

Csakraterápia

Gyökércsakra - Radix

Gyökércsakra (Muladhara)
Jelentése gyökér, támaszték.

A legalacsonyabb rezgésszámú csakra, amely a gerinc alsó végén, a végbélnyílás és a nemi szervek között helyezkedik el. Az itt beáramló energia a gerincoszlopot és a vese tájékát látja el energiával. Hatása alá tartozó mirigyei a mellékvesék.
Színe vörös.
Szervileg hozzátartoznak a csontok, csontváz, gerincoszlop alsó része, fogak, körmök, végbélnyílás, végbél, vastagbél, láb.

A gyökércsakra legfőbb területei és feladatai:
leföldelés
munka
pénzkeresés
vitalitás
fizikai erőnlét
biztonság megteremtése
tisztulási folyamatok
szülőkkel való kapcsolat

Szervi elváltozások, amelyek helytelen működésekor lépnek fel:
aranyér, vastag- és végbél betegségek, sipoly, isiász (ülőideg-gyulladás), súlyproblémák, vese-, hólyag-, epekő, magas- és alacsony vérnyomás, fogínygyulladás, hasmenés, székrekedés, izomgörcs, hideg végtagok, hólyag- és gerincproblémák, reuma, izületi betegségek, vizelési problémák jelentkezhetnek.

Nem kiegyensúlyozott működése esetén félelmek, depresszió, alvászavarok, agresszivitás, kapzsiság, mohóság, bizonytalanság, egzisztenciális problémák, túlzott ragaszkodás és anyagiasság, perfekcionalizmus és birtoklási vágy léphet fel, vagy romolhat a családi, szülői kapcsolat.
A természetben való tartózkodás, kerti munkák, sport, mozgás sokat segíthet a csakra harmonizálásában.

Szüksége továbbá a pozitív megerősítés, miszerint biztonságban és szeretve vagyunk itt a Földön, értékesek és szerethetők vagyunk, az életet elfogadjuk.

Illóolajai:
Bazsalikom, Benzoegyanta, Boróka, Édeskömény, Fahéj, Fekete bors, Fenyő, Geránium, Gyömbér, Pacsuli, Szegfűszeg, Tömjén Ezek az illóolajok, a gyökér csakrán keresztül hatnak a pénz, karrier, alapvető szükségletek megteremtésében. Segítenek a kimerültség és a munkahelyi stressz eloszlatásában.

radix